A csodálatos Transalpina és környéke

A Transalpina Románia legmagasabban fekvő aszfaltozott útja, Erdélyt köti össze Olténiával, átszelve a Páring hegységet. Mi is nagyon sokat hallottunk róla, mégis évek teltek el, mire útra keltünk, hogy megnézzük milyen is a valóságban.

Transalpina

Két napra készültünk, mivel nem csak az úton akartunk végigautózni, hanem egy kisebb túrát is be akartunk iktatni. Hajnalban indultunk Marosvásárhelyről. Korán érkeztünk az Oașa-tóhoz, senki se járt még arra rajtunk kívül. Megálltunk kicsit gyönyörködni a napfelkeltében és készíteni pár fényképet. A látványt, ami itt fogadott nem biztos, hogy visszaadja a fénykép, de fennséges volt.

Oasa tó

Elhagyva a tavat, fenyvesek közt kanyargott az út, majd szép lassan kezdett kibontakozni körülöttünk a táj. Első megállónk a Transalpina úton egy parkoló volt, ahonnan indul a túra a Gâlcescu tóhoz, ami az első úticélunk volt. Reggel 9 órakor le is parkoltuk az autót és elkezdtük túránkat. Elindultunk, lassan ballagtunk felfele, útközben gyakran megálltunk fényképezni, hisz csodás volt a táj körülöttünk.

Két órás út vezet a Gâlcescu tóig. Végig lélegzetelállító a kilátás, így sokkal több időt el lehet időzni. Ragyogott a nap, sehol egy felhő, ennél szebb hétvégét nem is választhattunk volna. Gyönyörű idő volt tehát és lévén már október közepe szinte senki sem volt a hegyen. Már messziről megpillantottuk a tavat. Gyönyörűen csillogott az őszi napfényben. Lent a partján csend és nyugalom fogadott, senki sem volt ott rajtunk kívül.

Visszafele nem akartunk ugyanott jönni, ahol felmentünk, ezért a jelzett út helyett pásztorösvényeken jöttünk. Megérte, hisz sok rejtett kincset találtunk útközben, igazi mesebeli tavakat, tisztásokat, patakokat. Sehol egy lélekkel se találkoztunk útközben. Rég nem éreztem ezt a nyugalmat, távol mindenkitől és mindentől. Szerencsére el se tévedtünk, sikeresen visszaértünk a parkolóba.

Autóba ültünk és tovább kacskaringóztunk felfele a Transalpina úton, Rânca fele. Közeledve a naplementéhez igazán szép fényekben csodálhattuk meg a tájat. Aki ezen az útvonalon szeretne megszállni Rânca településen sok panziót talál. Mi is itt töltöttük az éjszakát.


Rânca

Másnap reggel elindultunk hazafele, persze közben beiktattunk még egy kis hegymászást. Rânca közelében, közvetlenül az út mellett van egy piramis alakú hegycsúcs, a 2135 m-es Păpușa. A helyiek gyógyító erőt tulajdonítanak a hegynek. Van egy forrás is az aljában. Kissé meredek feljutni, de szép a kilátás. Fent még sétáltunk egy nagyot a környéken, élveztük a csendet és nyugalmat, hisz senki nem volt ott rajtunk kívül, aki ezt megzavarhatta volna.

Végül feltöltődve a sok szép látványtól és napsütéstől legurultunk a Transalpinán és hazafele vettük utunkat. Ez volt az utolsó meleg és napsütéses őszi hétvége, örültünk nagyon, hogy a természetben és ráadásul ilyen szép helyen töltöttük. Következő hétvégén le is zárták az útat. Télen zárva van, nem lehet keresztülhajtani rajta.

Transalpina

Rövid kis videónk a a Transalpina útról:

Hírdetés

A csodálatos Transalpina és környéke” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s